Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Μπούρτζι


   Το Μπούρτζι ή «Καστέλι» (Castello dello Soglio) κατά τους Ενετούς, ή «θαλασσόπυργος» κατά τον Αγώνα του 1821, είναι ένα μικρό οχυρωμένο νησάκι στην είσοδο του κόλπου του Ναυπλίου. Μπούρτζι στα τουρκοαραβικά, σημαίνει "νησί-φρούριο", ενώ παλαιότερα το νησάκι είχε το όνομα των Αγίων Θεοδώρων. Η τουρκική ονομασία τελικά επικράτησε.
   Αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης οχύρωσης της πόλης για πολλούς αιώνες. Αυτή ήταν η πρώτη φυλακή του Κολοκοτρώνη και εδώ φιλοξενήθηκε δις η ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον,στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση του νέου ελληνικού κράτους το κάστρο χρησίμευσε ως κατοικία των δημίων γιατί ήταν "μισητοί στους κατοίκους του Ναυπλίου''. Στη δεκαετία του ’30 λειτούργησε ως κέντρο του Οργανισμού Τουρισμού ενώ τη δεκαετία του ΄50 ως ξενοδοχείο πολυτελείας και εστιατόριο. Το ξενοδοχείο φιλοξένησε πολλές και διάσημες προσωπικότητες.
   Σήμερα ο χώρος είναι επισκέψιμος με βαρκάκι από το λιμάνι του Ναυπλίου. Τα καλοκαίρια οργανώνονται μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις  με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Το χειμώνα το Μπούρτζι δεν είναι επισκέψιμο.

  Πολλοί αναφέρονται στο Ναύπλιο ως «το Λιμάνι της Αλυσίδας» (Porto Cadena) γιατί υπήρχε μια κινητή αλυσίδα που άρχιζε από την Ακροναυπλία και έφτανε μέχρι το Μπούρτζι, με σκοπό να προστατεύει το λιμάνι και την πόλη από τους θαλάσσιους επιδρομείς.
  Το Μπούρτζι αποτελεί αναμφίβολα το σημείο αναφοράς της πόλης που συνεχίζει να κρατά ζωντανούς τους θρύλους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου