Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ακροναυπλία

  Γνωστή και με την τουρκική ονομασία της, Ιτς Καλέ (=εσωτερικό κάστρο) η βραχώδης χερσόνησος της Ακροναυπλίας αποτελούσε την αρχαία Ακρόπολη του Ναυπλίου.
Η Ακροναυπλία κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Αποτελείται από τρία επίπεδα, καθένα εκ των οποίων ήταν κι ένα ξεχωριστό κάστρο.Το πρώτο τείχος, από το οποίο σώζονται μόνο ερείπια, κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε ένα φρούριο από τους Φράγκους, την οχύρωση του οποίου ολοκλήρωσαν οι Ενετοί. Κάτω από την ακρόπολη και στο βορειοδυτικό μέρος της χερσονήσου οι Ενετοί έχτισαν το φρούριο του Τόρου με πέντε κανόνια, που έδωσαν στο κάστρο την ονομασία "Τα πέντε αδέλφια".
  Το 1822 οι Τούρκοι παρέδωσαν το κάστρο στον τότε αρχιστράτηγο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη,ο οποίος ύψωσε στις επάλξεις τη σημαία της ελευθερίας. Όμως,10 περίπου χρόνια αργότερα (1833) βρέθηκε στο ίδιο κάστρο φυλακισμένος.
  Επί Καποδίστρια, χτίστηκαν μια εκκλησία και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο.Μετά το 1821 χρησιμοποιήθηκε σαν στρατόπεδο αλλά και σαν φυλακή.
Αργότερα, επί βασιλείας Παύλου του Α', οι φυλακές αυτές κατεδαφίστηκαν και στη θέση τους ανεγέρθηκε ξενοδοχείο.
  Ο Βράχος της Ακροναυπλίας προσφέρει μια πανοραμική θέα στην Παλαιά Πύλη, το μοναδικό Μπούρτζι και την όμορφη παραλία της Αρβανιτιάς. Η πρόσβαση στην Ακροναυπλία γίνεται από τα σκαλοπάτια που υπάρχουν ή από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί ως την κορυφή και τη μια είσοδο του κάστρου. Παρ'όλα αυτά,η θέα που προσφέρεται, ανταμείβει την κουραστική προσπάθεια της ανάβασης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου