Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Παλαμήδι

  Το Παλαμήδι είναι φρούριο στο Ναύπλιο,το οποίο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.Οι Βενετοί το κατασκεύασαν το 1687,ύστερα από την κατάληψη του λόφου στον οποίο βρίσκεται,μετά από σφοδρή μάχη με τους Οθωμανούς κατά τον Βενετοτουρκικό Πόλεμο.Το 1715, κατά την διάρκεια του τελευταίου Βενετοτουρκικού Πολέμου οι Οθωμανοί το κυρίευσαν αφού ανατίναξαν τμήμα του.

  Το Παλαμήδι εκτός από σπουδαίο φρούριο έχει υπάρξει και τόπος φυλακών.Κατά τη διάρκεια της Αντιβασιλείας (1833) στον προμαχώνα «Μιλτιάδη» φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, για εσχάτη προδοσία.Ενώ γύρω από το 1840 έως και το 1926 ο ίδιος προμαχώνας μετατράπηκε στην πιο σκληρή φυλακή βαρυποινίτων.Δεύτερη φυλακή υπήρχε και στον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα, όπου όμως επικρατούσαν σχετικά καλύτερες συνθήκες. 
  Ο λόφος οφείλει το όνομά του στον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη,γιο του Ναυπλίου και της Ησιόνης και εγγονό του Ποσειδώνα.Υπήρξε μάλιστα ήρωας του Τρωικού Πολέμου.
  Παρ'όλες τις αντίξοες συνθήκες,το φρούριο διατηρείται σε άριστη κατάσταση.Ο λόφος πάνω στο οποίο βρίσκεται έχει ύψος 216 μέτρα και η πρόσβαση στο Παλαμήδι είναι δυνατή είτε με αυτοκίνητο από την ανατολική του πύλη, είτε από τα γνωστά «Σκαλιά» που βρίσκονται στη δυτική πλευρά του, ανατολικά του προμαχώνα Γκριμάνι. Η παράδοση θέλει τα «Σκαλιά» να φτάνουν τα 999 με το χιλιοστό να καταστρέφεται από το άλογο του Κολοκοτρώνη.

 
 Κλείνοντας,η θέα προς το επιβλητικό φρούριο του Παλαμηδίου ειναι μαγευτική αλλά και από ψηλά,απλώνεται η μοναδική πόλη του Ναυπλίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου